Ongehoord Haïti

De muziek van Haïti zindert van levenskracht, je voelt de bodem. De intensiteit vibreert, vraagt om je op te richten en te gaan staan in je recht. Om je bestaansrecht te vieren.

Veerkracht en zinderend van levenskracht

Incasseren van tegenslagen. Aangesproken worden in je kernkracht. Tot de bodem gaan en daar de veerkracht vinden om weer op te staan.

De eerste LP die ik kocht voor mijn danslessen was Toto Bissanthe chante Haïti, diep getroffen door de kracht en vitaliteit van de dansen.


Dat is wat de cultuur, de muziek en de dansen van Haïti ons kunnen leren. De bewoners van Haïti zijn ooit geïmporteerd uit verschillende Afrikaanse landen. Zij spraken elkaars taal niet, kenden elkaars cultuur niet, waren onvrijwillig ver van huis beland. Toch hebben zij in poëzie, dans en muziek de kracht gevonden die hen bindt, die hen verder helpt tegen de onderdrukking in. Die hen de veerkracht geeft om na tegenslagen weer op te staan.
Deze power wekt ook in ons het verlangen om gezamenlijke krachten te bundelen, om ons te verenigen, om samen te komen met alle volken om bestaansrecht voor ieder te winnen.

Wil je dit ervaren? Hier één van de lessen dansen voor Haïti.

Na de aardbeving in 2010 hebben we gedanst voor Haïti. Later in dat jaar hebben we de voorstelling gemaakt Ongehoord Haïti, om de levenskracht die de muziek uitademt levend te houden.