Over Anneke

Sinds 1981 doceert Anneke dans.
Geïnspireerd, enthousiast en bezield gaat zij te werk en dat is aanstekelijk. De specialiteit van Anneke is inhoud geven aan bewegingen. Zij benadert het lichaam als een fijnbesnaard instrument. Met respect nodigt zij een ieder uit, om echt tot dansen te komen. De aanwijzingen die zij aanreikt over de dans werken door in de persoonsvorming. Zij coacht begeleiders, dansers, musici en vormgevers, in groepsverband en op individuele basis.

Anneke ondersteunt mensen in een veranderingsproces. Zij leert je om met andere ogen de situatie te zien en met haar aanwijzingen laat zij je zelf ontdekken welke nieuwe stappen je kunt zetten.

Anneke is danser, dichter, schrijver, schilder, performer, coach, verteller, docent, taalmaker, ziener, inspirator, schepper van nieuwe kansen, hercodeerder, magiër in het vinden van vormen om belangrijke inzichten zichtbaar te maken. (1957)

In 1981 begon Anneke met Oerdans en sinds 2004 noemt ze het Diadans.


Stichting Beweegreden

Stichting Beweegreden is in 2005 opgericht om het in de dans ontwikkelde gedachtegoed van Anneke Wittermans, dat veel verder gaat dan dans alleen, uit te dragen. Haar lezingen met bijbehorende performances zijn verhelderend en vernieuwend. Al dansend opent zij bijna onbespreekbare problematiek van de 20ste eeuw.

De belastingdienst heeft Stichting Beweegreden erkend als ANBI: Algemeen Nut Beogende Instelling. Donaties zijn aftrekbaar. Dit geld wordt ingezet voor boeken, lezingen, promotie en schrijven zodat meer mensen toegang kunnen krijgen tot het gedachtegoed. Deze dansen zetten meer mensen in beweging dan alleen hen die de stappen en discipline aangaan. Dank voor uw steun.
NL97 INGB 0004832754 t.n.v. Stichting Beweegreden Arnhem.


Suzan van der Voort
danst, componeert en zingt de gedichten

Suzans talent voor klank en melodie is te horen in de liederen die zij componeert. Zij verklankt de gedichten en brengt deze keer op keer tot leven. De gedichten die Anneke geschreven heeft, brengt zij tot leven en vertolkt zij passend in iedere leersituatie. Suzan tovert de gedichten tot schatkamers van bruikbare inzichten. Zij heeft een uitstekend vermogen om schone beelden te vinden, uit de gedichten haalt zij de zinnen die gereedschap zijn voor schoon spreken. Het kuisen van een gedicht naar passende woorden, vindt zij intrigerend. Met het componeren proeft zij de gedichten en als zij het gedicht gaat begrijpen, valt de melodie in. Er zijn momenten dat zij door de map met nog onbekende gedichten bladert en dan ineens ziet en voelt…dit gedicht wil nu  zichtbaar en gehoord worden.
Suzan van der Voort en Anneke verzorgen meestal samen de lezingen en optredens.

‘Ik leer situaties op een andere manier belichten waardoor het goede kan worden uitgenodigd. Ik ben blij met de zinnen van de gedichten waarvan de betekenis mij steunen op keerpunten. Schone woorden en taal raken mij in mijn ziel. Ik heb mogen meewerken met de processen en schrijven van Ode aan de laatste van de vrouwenlijn en elke keer verrast Anneke mij doordat zij een positieve wending geeft aan ons allen die deelnemen. Ik verheug me dat nu meer mensen toegang kunnen krijgen tot deze waardevolle processen.
Ik voel me gezegend en dankbaar met de schatten van de gedichten, die ik immer kan inzien en die mij inspireren.’
  Suzan van der Voort (1977)

Suzan van der Voort zingt